Ny pusseldeckare på bio

I det förra inlägget skrev vi om hur Perry Mason kommer till amerikansk TV under våren 2020, men redan nu går det att se en modern pusseldeckare enligt klassiskt snitt, i stil med de böcker som Deckarhyllan ger ut, på bio. Filmen heter Knives out, skriven och regisserad av Rian Johnson.

Det är en stjärnfylld ensemble som medverkar: Daniel Craig som problemlösaren Benoit Blanc, med Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, och Toni Collette för att bara nämna några av de misstänkta. I rollen som offret finns Christopher Plummer, som själv har spelat Sherlock Holmes på film.

Berättelsen kretsar kring ett till synes uppenbart självmord i ett hus som verkar lyft direkt ur sällskapsspelet Cluedo, men den kände privatdetektiven Benoit Blanc har blivit anställd för att reda ut fallet, och han använder sin observationsförmåga för att ta reda på sanningen, som kanske är mer komplicerad än hans Watson (spelad av Ana de Armas) tror. Filmen har redan fått tre Golden Globe, blivit utsedd till en av de tio bästa filmerna 2019 i flera topplistor och har fått höga betyg på recensions-samlingen Rotten Tomatoes.

Enligt regissören finns det en möjlighet att det kommer fler filmer kring detektiven Benoit Blanc.

(Lennart)

Taggar: , ,
Publicerad i Deckarhyllan

Perry Mason snart TV-aktuell igen

Ni som läste förordet till Deckarhyllans andra Perry Mason-bok, Fallet med den mördade miljonären, minns kanske att vi flaggade för att en ny TV-serie med Erle Stanley Gardners advokat var på gång.

Matthew Rhys som Perry Mason.

Och nu kan vi meddela att den nya miniserien får premiär på HBO någon gång under nästa år. Än så länge är det 5 avsnitt aviserade, men det kan bli fler om intresset finns. Handlingen kretsar kring en kidnappning som går fel. Bakom serien ligger bland andra producenterna Ron Fitzgerald och Rolin Jones, som båda tidigare arbetat för TV-serien Weeds, och skådespelaren Robert Downey Jr, som tidigare skulle ha spelat Mason, men fick dra sig ur av schemaläggningsskäl.

Huvudrollen spelas av Matthew Rhys (från TV-serien The Americans), Juliet Rylance spelar Della Street och Chris Chalk spelar detektiven Paul Drake. Och jo, Masons gamle antagonist – Hamilton Burger, åklagaren som alltid förlorar – lär också dyka upp spelad av Justin Kirk. Dessutom medverkar John Lithgow i åtminstone ett avsnitt. Serien utspelar sig i Los Angeles i början av 1930-talet, ungefär i samma tid som Deckarhyllans böcker utspelar sig.

En första titt på serien finns här: https://www.vulture.com/2019/11/matthew-rhys-as-perry-mason-hbo-first-look-photo.htmlTaggar: ,
Publicerad i Della Street, Erle Stanley Gardner, Paul Drake, Perry Mason

Vilka böcker borde Deckarhyllan ge ut?

När vi pratar med andra deckarintresserade har de såklart sina favoriter, och vi delar favoriter med flera av våra läsare. Därför lyssnar vi gärna på andras tankar om vilka böcker Deckarhyllan borde ge ut. Men därifrån är det långt till att faktiskt ge ut dem:

  • Det tar tid att skaffa rättigheter, översätta, korrekturläsa, sätta böckerna, korrekturläsa dem igen, göra omslag, fixa det administrativa med tryckeriet, o.s.v. Eftersom vi gör det på vår fritid, tar det lite längre tid än vi egentligen skulle vilja.
  • Några av dem har vi redan gett ut, och vi vill försöka variera oss i utgivningen.
  • Vissa böcker är svåröversättliga, eftersom rebusen hänger på en språklig egenhet, eller för att lösningen känns ålderdomligt, eller för att de är skrivna på ett annat språk än engelska.
  • Vi ger enbart ut romaner som aldrig varit översatta till svenska tidigare. Helst ska romanen också kunna åtföljas av en novell av samma författare.
  • Vi har redan ett par böcker i olika stadier av färdigställande: ett par är redan översatta, några är under korrekturläsning, ett par har vi bara skrivit upp på vår interna önskelista, och några förhandlar vi om.

Vi är alltså glada över alla förslag. Med större resurser (och mer tid) hade vi gärna satt tänderna i fler av era förslag.

Därmed kommer vi till poängen: ju fler böcker vi säljer, desto mer anstränger vi oss. Det leder till att vi kan översätta fler böcker, så att snabbare kan komma till just ditt förslag. Så hjälp oss: köp ett par extra böcker och ge till dina nära och kära. Kanske kommer de att tycka lika mycket om Perry Mason och Fallet med den anklagade advokaten, Kungen är död!, Huset som saknade nyckel, Perry Mason och Fallet med den mördade miljonären och De försvunna fotspåren som vi och du gör. I så fall skänker vi dig ett stort tack och gör vårt bästa för att nästa utgivning ska ske så snabbt som möjligt.

Kontakta oss via epost här. Eller kommentera blogginlägget direkt här.

Lennart Guldbrandsson, Deckarhyllan

Taggar: ,
Publicerad i Deckarhyllan, Utgivna böcker