Ny pusseldeckare på bio

I det förra inlägget skrev vi om hur Perry Mason kommer till amerikansk TV under våren 2020, men redan nu går det att se en modern pusseldeckare enligt klassiskt snitt, i stil med de böcker som Deckarhyllan ger ut, på bio. Filmen heter Knives out, skriven och regisserad av Rian Johnson.

Det är en stjärnfylld ensemble som medverkar: Daniel Craig som problemlösaren Benoit Blanc, med Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, och Toni Collette för att bara nämna några av de misstänkta. I rollen som offret finns Christopher Plummer, som själv har spelat Sherlock Holmes på film.

Berättelsen kretsar kring ett till synes uppenbart självmord i ett hus som verkar lyft direkt ur sällskapsspelet Cluedo, men den kände privatdetektiven Benoit Blanc har blivit anställd för att reda ut fallet, och han använder sin observationsförmåga för att ta reda på sanningen, som kanske är mer komplicerad än hans Watson (spelad av Ana de Armas) tror. Filmen har redan fått tre Golden Globe, blivit utsedd till en av de tio bästa filmerna 2019 i flera topplistor och har fått höga betyg på recensions-samlingen Rotten Tomatoes.

Enligt regissören finns det en möjlighet att det kommer fler filmer kring detektiven Benoit Blanc.

(Lennart)