”En bedårande liten bekantskap”

Lotta Olsson recenserar Huset som saknade nyckel i Dagens Nyheter 2016-01-31

Huset som saknade nyckel
Huset som saknade nyckel

Välkomna till Hawaii på mitten av 1920-talet. Här utspelar sig en intrikat historia som har förgreningar till 1880-talets sjörövare i Söderhavet. Mord bland Honolulus toppskikt kräver sin man och detektiven Charlie Chan må vara av kinesiskt ursprung – något som inte alla uppskattar – men han är ändå rätt person för att lösa denna knepiga mordgåta.

Huset som saknade nyckel utkom första gången på engelska 1925 och var den kinesiske detektiven Charlie Chans debut. Efter 90 år får den äntligen premiär på svenska! Författaren Earl Derr Biggers skrev ytterligare 5 romaner om Charlie Chan (dessa har givits ut på svenska tidigare) innan han avled i en hjärtinfarkt 1933, bara 48 år gammal.

Earl Derr Biggers
Earl Derr Biggers
Warner Oland som Charlie Chan

   

Men det är på film som Charlie Chan firat flest triumfer. Totalt har det producerats mer än 50 filmer med detektiven – den senaste med Peter Ustinov i huvudrollen (1980). Men de flesta experter är ense om att den bäste att porträttera Chan på vita duken var den svenske skådespelaren Warner Oland som spelade in 16 filmer mellan 1931 och 1937.

Den lilla ideella föreningen Warner Oland Academy uppmärksammade honom med en teaterpjäs hösten 2015.

Originaltitel: The House Without a Key