Deckarhyllan är glad att kunna publicera den första nyöversatta deckaren av Ellery Queen på svenska sedan 1981: ”Kungen är död”

Recension i Dagens Nyheter 2016-01-31Bra intrig med elegant variant av slutna-rummet-gåta

Kungen är död
Kungen är död

Ni kommer att bli mördad…” Så lyder det första hotbrevet till King Bendigo, världens rikaste man och vapenprofitör.
Deckarförfattaren Ellery Queen och hans far, kommissarie Richard Queen vid New Yorks mordkommission, får i uppdrag att komma till Bendigos privata ö och ta reda på vem som skrivit hotbreven. Brevskrivaren påstår sig kunna döda Bendigo vid en på förhand angiven tidpunkt – en tidpunkt när Bendigo befinner sig inlåst i ett hermetiskt slutet rum. Men kommer han levande ur det?

”The King is Dead” utkom i original 1952.

Kritikerröster:

En underbar låsta-rummetgåta med en naturalistisk lösning som är barnsligt enkel men som skyms av mästerlig vilseledning och som är helt renhårig mot läsaren.”  Francis M. Nevins i ”The Art of Detection” (2013)

En av [Queens] finaste gåtorAnthony Boucher (1952)

Ellery Queen betraktas allmänt som en av de främsta författarna inom den klassiska deckarlitteraturen (cirka 1920 – 1970). Agatha Christie, John Dickson Carr och Ellery Queen utgör en oöverträffad trio från deckargenrens guldålder, där huvudvikten lades på att förbluffa läsarna med kluriga intriger och ”omöjliga” brott.

Bakom pseudonymen Ellery Queen stod de amerikanska kusinerna Frederic Dannay och Manfred B. Lee. Tillsammans skrev de 39 romaner 1929 – 1971 och därtill sex novellsamlingar. Huvudperson i de flesta av böckerna är deckarförfattaren Ellery Queen – alltså samma namn som Dannay och Lee använde sig av som pseudonym. Till de bästa av deras detektivromaner brukar räknas: Konsthandlarens kista (1932), Mr Queen har otur (1942), Katt med många svansar (1949) och den experimentella Och på åttonde dagen… (1964). Kungen är död var deras tjugosjätte roman. Läs gärna mer om Ellery Queen på svenska Wikipedia.

Deckarhyllans utgåva kommer dessutom att innehålla den extra Queen-novellen Bröllopsdagen från 1967!

Ellery Queen, dvs Frederic Dannay och Manfred B. Lee under 1960-talet.
Ellery Queen, dvs Frederic Dannay och Manfred B. Lee under 1960-talet.