Hercule Poirot 100 år!

Igår, den 27 februari, fyllde Hercule Poirot 100 år!

Det var nämligen då som The Mysterious Affair at Styles (på svenska: En dos stryknin) började publiceras i The Times som en följetong över 18 veckor. Fast egentligen skrev Agatha Christie boken redan 1916 och ska man vara riktigt petig så var Poirot redan en gammal man i den första boken så han bör ha varit ”född” redan runt 1850.


Totalt förekom Hercule Poirot i 33 romaner, cirka 50 noveller (lite beroende på hur man räknar) och 2 pjäser. En del av novellerna omarbetades senare till romaner. Poirots sista framträdande äger rum i romanen Ridå, som påstås ha skrivits redan cirka 1940 och publicerades först i september 1975, bara några månader innan Christie själv gick bort i januari 1976.

Den store detektiven har spelats på film och i TV bland annat av Albert Finney, Peter Ustinov, David Suchet och nu senast 2017 av Kenneth Branagh i nyinspelningen av Mordet på Orientexpressen. Att figuren fortfarande är populär hos den breda allmänheten vittnar det faktum om att han i oktober 2020 återigen dyker upp i en filmatisering på bio av Döden på Nilen, spelad av just Branagh.

Själv fann Agatha Christie Poirot vara ”odräglig” redan på 1930-talet, och 1960 kunde hennes omdöme om detektiven sammanfattas som ”avskyvärd, bombastisk, tröttsam och en egocentrisk liten äckelpotta”.

Men trots det, 100 år är en ansenlig ålder och något värt att fira, tycker vi på Deckarhyllan. För utan Hercule Poirot hade deckargenren inte varit vad den är idag. Christies och Poirots påverkan på detektivromanens utveckling kan helt enkelt inte underskattas.