Planer på ny TV-serie med Ellery Queen

I november 2019 rapporterade vi i Deckarhyllans blogg om en kommande ny TV-serie med Perry Mason. Och året efter sändes den första säsongen på HBO av en miniserie på 8 avsnitt som utspelar sig precis före den första boken av Erle Stanley Gardner som kom ut 1933 och som Deckarhyllan gav ut 2015 under titeln Perry Mason och fallet med den anklagade advokaten. Tydligen ska det bli en andra säsong någon gång i framtiden.

Även om denna serie i sig var en bra produktion, hade bra skådespelare och en ovanlig handling, så var det en nästintill oigenkännlig Perry Mason vi fick se. Det var i stort sett bara namnen på Gardners figurer som man hade behållit. Förhoppningsvis blir den planerade andra säsongen lite mer lik originalet i och med att i sista avsnittet av säsong 1 hade Mason äntligen blivit advokat och visade in klienten från den första boken (Eva Griffin) på sitt kontor.

Och nu nås vi av nyheten att det finns planer på att även Ellery Queen ska göra comeback i TV-rutan!

Senast det begav sig var 1975 – 1976 när Jim Hutton och David Wayne spelade huvudrollerna som detektiven Queen och kommissarien Queen. Denna serie skapades av Richard Levinson och William Link, två framgångsrika TV-producenter som exempelvis också skapade Columbo och Mord och inga visor. Tyvärr blev det bara en säsong av Ellery Queen den gången (1 pilotavsnitt + 22 avsnitt). Tydligen var intrigerna lite för komplicerade för att TV-tittarna skulle hänga med. Men serien, som också visades i svensk TV, har sedan dess haft sin trogna fans och 2010 kom den ut på DVD. (Den kan till exempel köpas från amazon.se (med engelsk text) och pilotavsnittet samt det första avsnittet finns att ses på Youtube.com).

David Wayne respektive Jim Hutton som kommissarie Queen och Ellery Queen

Hittills är inte mycket känt om den nya TV-serien som gissningsvis inte får premiär förrän tidigast 2024. Men två produktionsbolag har köpt en option till TV-rättigheterna av de ursprungliga romanerna och novellerna för att kunna skapa ”en modern, högkvalitativt skriven serie”.

Till det som faller under att vara ”modern” måste väl omständigheten att man tänker byta kön på Ellery till en kvinna att räknas? I TV-serien Elementary, som var förlagd till nutidens New York, gjorde man något liknande när doktor John Watson blev doktor Joan Watson.

I ett uttalande skriver ättlingarna till författarna att de är glada att samarbeta med produktionsbolagen och att ”de har visat respekt och beundran över den rika Queen-traditionen”.

Jag är något tveksam till om Fred Dannay och Manfred B. Lee hade ansett att det vore en bra idé att låta Ellery förvandlas till kvinna. Men låt oss hoppas att de inte tänker avvika alltför mycket från originalet på alla andra möjliga sätt.

Håkan Andersson
Deckarhyllan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*